تمساح
مجوز شرعی ذبح تمساح در ایران صادر شد
فریدون سوسرایی، دبیر کمیسیون صدور پروانه معاونت امور دام سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم به یکی از روزنامه های کشور گفت : هدف از پرورش این گونه حیوانی، تولید و صدور پوست آن است.
همزمان با صدور مجوز پرورش تمساح (کروکودیل) در استان گلستان اعلام شد سازمان دامپزشکی کشور نسبت به نظارت بر ذبح شرعی آن اقدام خواهد کرد.

به گزارش جام جم آنلاین سلطانی یکی از مسئولان سازمان دامپزشکی کشور در این زمینه از صدور 3 پروانه پرورش کروکودیل (تمساح) در استان گلستان خبر داد و گفت که پرورش این آبزی نه تنها موجب اشتغالزایی است، بلکه گوشت و پوست آن در بخش های صنعتی و دارویی سودآوری زیادی را به همراه خواهد داشت.

وی افزود: پرورش تمساح پس از بررسی کارشناسان فقهی برای نخستین بار به تایید رسیده و هم اکنون در استان های سیستان و بلوچستان، اردبیل و تهران صورت می گیرد.

فریدون سوسرایی، دبیر کمیسیون صدور پروانه معاونت امور دام سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم به یکی از روزنامه های کشور گفت : هدف از پرورش این گونه حیوانی، تولید و صدور پوست آن است.

وی محل اجرای طرح پرورش تمساح را در استان گلستان، شهرستان ترکمن و ظرفیت آن را 10 راس مولد اعلام کرد وافزود: اجرای طرح فوق 10 میلیارد ریال هزینه دربردارد که از منابع شخصی و بانکی تامین می شود.

سوسرایی، اظهار داشت: هر راس تمساح سالانه 30 تا 40 عدد تخم می گذارد که 30 درصد این تعداد، تبدیل به نوزاد می شود.

بر اساس این گزارش، هم اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته پرورش کروکودیل به شکل یک صنعت درآمده و از گوشت، پوست و سایر اجزای بدن این حیوان، جهت مصارف صنعتی، دارویی و چرم سازی استفاده می شود. در کشور ما با توجه به تنوع جغرافیایی و آب و هوایی، بخش خصوصی در استان های مختلف آمادگی خود را برای پرورش کروکودیل به سازمان دامپزشکی کشور اعلام داشته است

ای بر پرورش
تمساح و کروکودیل
 

  پرورش تمساح پرورش تمساح یک صنعت جدید به شمار می آید که تولیدات حاصل از این صنعت بیشتر مورد توجه بازار مد و فروشگاه های لوکس می باشد. این صنعت عمدتاٌ وابسته به جمعیت های تمساح های وحشی است که ممکن است خارج از نفوذ و دسترس مزرعه داران باشد.  هرگونه اقدام برای پرورش تمساح نیاز به ارزیابی دقیق تمام اجزاء و متغیرهایی دارد که ممکن است موفقیت زیست شناختی و اقتصادی آن را تحت تاثیر قرار دهد. یک مزرعه دار، باید مطمئن باشد که طرح او برآورد کننده همه نیازها بوده و به همه موارد در مسیر تولید توجه داشته است. پرورش تمساح نیاز به سرمایه گذاری کافی در زمینه امکانات، وسایل و موجودی گله های پرورشی دارد. علاوه برآن کیفیت پوست گونه های هدف به طور روشن و مشخصی خیلی مهم است. در شرایط یکسان، گونه های با پوست کلاسیک نسبت به گونه های غیر کلاسیک دارای ارزش اقتصادی بیشتر می باشند، زیرا قیمت پوست آنها بطور محسوسی بیشتر است.
     گونه ی کلاسیک به گونه هایی اطلاق می شود که در پوست ناحیه شکمی دارای فلس ها یا به بیان صحیح تر سپرهای کوچک و صفحات استخوانی بسیار کم در زیر آنها می باشند که از جمله آنها می توان به تمساح آب شور (Crocodylus porosus)، تمساح نیل (C.niloticus) و حتی تمساح مردابی (C.palustris) اشاره نمود (تصویر شماره 1). گونه های غیر کلاسیک گونه هایی هستند که در زیر بافت پوست ناحیه شکمی دارای صفحات استخوانی نیز می باشند و به همین لحاظ با توجه به اینکه کار پرداخت و تهیه چرم از آن سخت است دارای ارزش کمتری هستند و تنها پوست ناحیه پهلوی این گونه ها مورد استفاده قرار می گیرند و کیمن ها (گونه هایی از خانواده آلیگاتوریده) از این گروه محسوب می شوند.
    در حال حاضر 23 گونه تمساح وجود دارد که در تمام نقاط جهان پراکنده می باشند و شامل: آلیگاتورها و کیمن ها (8 گونه)، تمساح های حقیقی (13 گونه)، گاریال شبه گاریال (2 گونه) هستند که زیستگاه های آبی مناطق حاره ای را اشغال نموده اند.
    سه منبع عمده و اساسی برای پرورش موفقیت آمیز تمساح عبارتند از : گله پرورشی، غذا و پول یا سرمایه. در برخی از کشورها بخصوص کشورهای در حال توسعه ممکن است که تخم تمساح های وحشی به سادگی و راحتی و با قیمت پائین در دسترس باشد اما غذای ارزان برای غذادهی تمساح ها پرورشی وجود نداشته باشد. در برخی دیگر از کشورها ممکن است منابع مالی جهت توسعه و نیز پروتئین زاید برای غذ ادهی در دسترس باشد ولی منابع تمساح که بتوان براساس آن یک برنامه بهره برداری پایدار را اجرا نمود وجود نداشته باشد.
    تمساح ها به عنوان گونه های کلیدی در زیستگاه خود به شمار رفته و دارای تاثیرات مثبت زیادی بر آن بوده و فعالیت های آنها باعث بقاء و حفظ ساختمان و عملکرد اکوسیستم می شود. تمساح ها دارای جنبه های منحصر به فرد تاریخ طبیعی هستند که چالش مخصوصی را برای حفاظت آنها به وجود می آورد. اغلب گونه های تمساح ها به خاطر پوست گران قیمت شان مورد بهره برداری قرار گرفته اند که پشتوانه تجارت جهانی به ارزش سالانه بیش از 200 میلیون دلار آمریکاست. آنها همچنین تحت تاثیر شدید نابودی، تخریب و آلودگی زیستگاه خود هستند. کاهش و نابودی هر یک از گونه های تمساح ها نشانگر افت و نابودی معنی دار تنوع زیستی و پتانسیل اقتصادی و دوام و بقاء اکوسیستم ها است.
     بهره برداری از هر کدام از منابع حیات وحش باید بهره برداری پایدار باشد، بدین مفهوم که استفاده از آن منبع باید در حد ظرفیت آن منبع باشد. در زمینه استفاده از تمساح ها، بهره برداری پایدار باید طوری باشد که هم به حفاظت از خود گونه و هم زیستگاه آن در طبیعت کمک نماید. بخش کلیدی برای موفقیت برنامه های بهره برداری پایدار در گرو فواید اقتصادی است که از انجام فعالیتهای حفاظتی بر روی جمعیتهای حیات وحش عاید مردم محلی می شود. برنامه های مدیریت پایدار که منجر به فواید حفاظتی مستقیم می شوند را می توان به دو دسته تقسیم نمود:
    1- برداشت:
    منظور از برداشت استحصال مستقیم تمساح هایی از طبیعت است که در حد اقتصادی بزرگ شده اند. برداشت بطور سنتی و مرسوم روشی بوده که برای برداشت حیوانات به منظور استفاده از پوست آنها به کار می رفته و به خاطر اینکه با روش های معمول برای شکار روزمره (امرار معاش) یکسان می باشد، غالباٌ بیشترین ارتباط را با جوامع بومی داشته است. این روش سود اقتصادی مستقیم برای مردم در بر دارد. این روش ممکن است دربرگیرنده استحصال تعدادی از افراد بالغ و زاد آور نیز باشد بنابراین از نقطه نظر مدیریتی توصیه نمی شود.
    2- پرورش:
     1-2) پرورش یا گله داری (Ranching)
    گله داری نوعی برنامه برداشت تغییر شکل یافته است که در آن تمساح های جوان یا تخم هایی که از طبیعت برداشت شده اند در اسارت مورد پرورش قرار می گیرند. حیوانات در حالت اسارت تا اندازه تجارتی (2-1 متر) ، بسته به نوع گونه و وضعیت بازار، پرورش داده شده و پس از کشتار پوست و محصولات آن بصورت اقتصادی فروخته می شوند.
    2-2) مزرعه داری (Farming) :
    این روش به سیکل بسته پرورش تمساح ها در اسارت اطلاق می شود. حیوانات بالغ و زادآور در اسارت نگهداری می شوند و تخم های گذاشته شده توسط تمساح های ماده جمع آوری شده و بطور مصنوعی تفریخ می شوند و سپس نوزادان تا اندازه تجاری پرورش داده می شوند. این روش از نظر اقتصادی نیز دارای نکات مثبتی است.
    قوانین و مقررات بین المللی
    تجارت تمساح ها و محصولات آنها در سطح جهانی و بین المللی از طریق کنوانسیون منع تجارت جهانی گونه های جانوری و گیاهی در معرض خطر انقراض(سایتیس (CITES کنترل می شود. روش اعمال مقررات سایتیس در مورد تمساح ها بسیار پیچیده تر از اعمال این روشها در مورد سایر گونه ها است. اکثر گونه های تمساح ها در ضمیمه شماره یک کنوانسیون گنجانیده شده اند که اجازه هیچگونه تجارتی را به دولت ها نمی دهد مگر اینکه آنها در اسارت پرورش یافته باشند. سایر گونه هایی که در ضمیمه شماره 2 قرار دارند منعی برای تجارت آنها وجود ندارد به شرطی که مجوز لازم را برای صادرات اخذ کرده باشند.
    در حال حاضر با توجه به قوانین سایتیس4 سطح مختلف کنترل تجارت وجود دارد:
    1- ضمیمه شماره I : این بخش شامل کلیه گونه های در معرض تهدید است که ممکن است وضع حفاظتی آنها تحت تاثیر تجارت قرار گیرد. تجارت هر یک از این گونه ها باید تنها در شرایط خاص صورت پذیرد. صادرات حیوانات وحشی برای استفاده مولد جهت اهداف پرورشی مجاز نیست مگر اینکه هدف انگیزش برنامه های پرورشی جهت اطمینان از بقاء گونه ها باشد.
    2- ضمیمه شماره یک (تولید در اسارت برای اهداف پرورشی):
    در مورد گونه هایی که در ضمیمه شماره یک قرار دارند ولی برای اهداف اقتصادی در اسارت تولید و پرورش یافته اند، مقررات ضمیمه شماره دو اعمال می شود و شامل تمساح هایی می شود که در اسارت متولد شده و یا والدین آنها در اسارت جفت گیری کرده اند یعنی تمساح هایی که از تخم هایی که در اسارت گذاشته و تفریخ شده اند بوجود آمده اند. اهداف چنین کارگاه هایی نباید شامل حفظ جمعیت طبیعی باشد و باید بدون چشم داشت از طبیعت اداره شوند.
    ضمیمه شماره 2 (منتقل شده از ضمیمه شماره یک برای گله داری) :
    در این بخش، گونه های ضمیمه شماره یک که به نظر اعضاء در آینده نه چندان طولانی در معرض خطر قرار خواهند گرفت و ممکن است از طریق فعالیت های گله داری امیدی برای ادامه بقائشان باشد را می توان به ضمیمه شماره 2 منتقل نمود به شرط آنکه معیارهای مدیریتی قاطع و علمی با آن همراه باشد.
    ضمیمه شماره دو (انتقال از ضمیمه شماره یک بر اساس سهمیه)
    در این گروه تنها به بخش محدودی از پوست های حیوانات ضمیمه شماره یک اجازه صادرات داده می شود. میزان سهمیه توسط توافق های بین المللی تعیین می شود و باید براساس مطالعاتی که اثرات احتمالی چنین برداشتی را پیش بینی کرده است باشد. این سهمیه ممکن است برای حیوانات حاصل از صید از طبیعت یا پرورشی و یا پوست به صورت مجزا تعیین گردد.
    برای صادرات پوست (براساس هر یک از روشهای مذکور) ، پوستها باید توسط برچسب هایی علامت گذاری شوند که دربرگیرنده یک شماره انحصاری باشد.
   
    تولیدمثل در اسارت
    نگهداری تمساح های زادآور از آنجایی که محوطه زیادی از زمین را اشغال می کند و هزینه های ساخت و ساز زیادی در بر دارد گران تمام می شود. علاوه برآن هزینه هایی نظیر غذا، آب، نگهداری و مراقبت دائم را نیز باید مد نظر قرار داد. اگر امکان تهیه این گروه از حیوانات از طبیعت میسر نباشد، فراهم سازی و تامین گله پرورشی در اسارت ممکن است یک الزام طولانی مدت و پرخرج باشد زیرا بیشتر تمساح هایی که دارای اهمیت اقتصادی هستند 6 سال یا بیشتر طول می کشد تا با موفقیت تولیدمثل کنند. رژیم غذایی در این زمینه نقش بسیار مهمی را ایفا می کند و در برخی موارد ثابت شده که گوشت قرمز نسبت به گوشت ماهی، دارای تاثیرات بهتری می باشد، لذا الزاماً و اجباراً برنامه غذائی مناسب متشکل از منابع پروتئینی مناسب باید در اختیار تمساح های پرورشی قرار گیرد . بنابر این مواردی نظیر آنچه که برخی افراد غیر مطلع ، مبنی بر استفاده از ضایعات کشتارگاهی اظهار می کنند مردود و غیر قابل استفاده خواهد بود. این بدان معنی است که تامین غذای مورد نیاز تمساح ها نیز در بر گیرنده هزینه قابل توجهی خواهد بود. موفقیت اقتصادی و زیست شناختی نگهداری تمساح های پرورشی در اسارت بطور عمده به نوع گونه ها بستگی دارد که عواملی نظیر نسبت جنسی، میزان آب، زمین و گله پرورشی در بین گونه ها بسیار متفاوت است. در ارزیابی موفقیت تولیدمثل در اسارت، تعداد نوزادان زنده هر والد شاید تنها معیار اندازه گیری قابل قبول و معنی دار برای این موفقیت باشد. کیفیت تخم های گذاشته شده نیز بطور فاحشی با هم فرق می کند و در بسیاری از موقعیت های پرورش در اسارت ناباروری و مرگ زود هنگام جنین می تواند باعث نابودی و عدم بقاء 70-60 درصد تخمها شود.
       
     تمساح برای رسیدن به سن مناسب کشتار نیازمند مدت زمان طولانی است
   
   
    پوست تمساح
    قسمتی از پوست تمساح که دارای بیشترین ارزش می باشد و در تولید انواع محصولات مورد استفاده قرار می گیرد پوست ناحیه شکمی تمساح های کلاسیک ( بدون دکمه های استخوانی زیر پوست) و ناحیه پهلوها در گونه های غیر کلاسیک نظیر کیمن ها (دارای دگمه های استخوانی زیر پوست ناحیه شکم) می باشد و در کل به ناحیه زمینه یا بافت مشهور است. این ناحیه بخشی از پوست بین گلو، تمامی شکم و نیم یا بخشی از دم را در برمی گیرد. معمولاٌ پوست ها به سه دسته تقسیم می شوند که به پوست های درجه 2 و درجه 3 به ترتیب 75 درصد و 50 درصد کل قیمت تعلق می گیرد. پوست ها زیر درجه 3 اغلب مشتری خاصی ندارند. در صورتی که پوست ها دارای لکه، پارگی، گندیدگی، سوراخ و یا هر نوع آسیب باشند قیمت نازلتری خواهند داشت.
    تبدیل پوست به چرم خود فرآیند بسیار حساس و طولانی است که دربرگیرنده مواردی نظیر خیساندن، تراشیدن گوشت، آب آهک زدن، آهک زدایی، شست و شو، سفیدکاری و در نهایت دباغی (که خود شامل چندین مرحله است) و رنگرزی است. هزینه های مربوط به این بخش، مهارت ها و فنون لازم برای انجام آنها و مدت زمان مورد نیاز برای آن را نیز حتماٌ باید مدنظر قرار داد و اقتصادی یا مقرون به صرفه بودن انجام این مراحل خود بسته به عوامل و شرایط مختلف، جای سوال خواهد داشت. این در حالی است که انجام این عملیات علاوه بر مهارت و تجربه نیاز به امکانات و تجهیزات ویژه آن دارد. به بیان دیگر اینکه امکان ایجاد یک کارخانه دباغی پوست تمساح در ایران مستلزم هزینه بسیار زیاد، آنهم در صورت امکان خرید تکنولوژی، و تقریباً در حد غیر ممکن خواهد بود. نتیجه اینکه تمام پوست های تولیدی می بایست به صورت خام به فروش برسد که قیمت آن در صورت داشتن شرایط مذکور در بالا حدود 500-400 دلار خواهد بود.
    مفهوم دیگر این واقعیت آنکه ذکر قیمت هایی نظیر 5 یا ده هزار دلار برای یک تخته پوست در برخی سایت ها که پرورش تمساح را تبلیغ می کنند نشان از بی اطلاعی و عدم آگاهی آنها و شاید رسیدن به اهداف شخصی دیگر با به خطر انداختن سرمایه دیگران می باشد. البته این نیز خود جای سوال و تعجب دارد که چگونه برخی که نه تجربه عملی و علمی دارند و نه از نزدیک تمساح را دیده یا لمس کرده اند چگونه می خواهند به دیگران پرورش آن را بیاموزند؟
   
  
   
   
    تولید پوست و محصولات با کیفیت بالا نیاز به تخصص، تبحر و داشتن امکانات و تکنو لوژی لازم دارد.
    
   
 
    شرایط و ویژگیهای محیط پرورش
    تمساح ها جزو گونه هایی هستند که پراکنش آنها عمدتاٌ در مناطق حاره های و گرمسیری و مرطوب متمرکز است و مهمترین شرط برای دستیابی به حداکثر میزان رشد فراهم ساختن محیطی مناسب از نظر دمایی و رطوبت است.
    مهم ترین ویژگی های یک محیط مناسب برای پرورش و نگهداری تمساح در سطح اقتصادی عبارتند از:
    - تامین دمای مناسب (دمای ثابت 30 درجه سانتیگراد)
    - تامین رطوبت مناسب
    - تامین محیطی عاری از هر گونه استرس و فشار که منجر به وقفه در رشد نشود.
    لذا با توجه به شرایط مذکور و نیز شرایط اقلیمی ایران هرگونه اقدام جهت انجام فعالیت های پرورشی روی این گونه ها حداقل در بخش عمده ای از سال می بایست در فضای سرپوشیده بصورت سوله یا گلخانه انجام پذیرد که امکانات تنظیم دما و رطوبت در آن مهیا باشد.
    تعبیه و ساخت استخرهای پرورش در داخل سالن ها نیز بسته به نوع و روش مورد استفاده جهت انجام فعالیت متفاوت خواهد بود. بدیهی است که احداث و اداره یک مزرعه پرورش تمساح نیاز به داشتن آگاهی کافی از زیست شناسی این گونه ها و نیز فرایند نگهداری و پرورش خواهد بود




برای حمایت از سایت کلیک کنید